preskoči na sadržaj

Osnovna škola Marije i Line Umag

 > Naslovnica
Vijesti

Festival zavičajnosti

Autor: Maja Lalić, 20. 5. 2019.

OŠ Marije i Line - domaćin ovogodišnjeg Festivala zavičajnosti 

osnovnih škola Istarske županije 

 

Četvrti Festival zavičajnosti osnovnih škola Istarske županije održan je u petak, 17. svibnja 2019. godine u Umagu. Naša škola kao domaćin zavičajne nastave „Škole u srcu zavičaja“ ugostila je 43 škole koje su predstavile svoje projekte. Između 8:00 i 9:00 sati škole su se trebale po dolasku prijaviti, te nakon prijave pripremiti uređenje prezentacijskih pultova.

U 9:00 sati započeo je prigodan kulturno-umjetnički program naše škole. Program su vodili učenici naše škole, Rija Sinčić i Vedran Buršić. Na samom početku programa školski zbor pod vodstvom profesorice Mirele Zemčak i u pratnji profesora Davora Kovačevića izveo je himnu „Lijepa naša domovino“ i svečanu pjesmu „Krasna zemljo, Istro mila“. Nakon uvoda u program, zbor je otpjevao i pjesmu  „Marija i Lina“ uz pratnju na gitari profesora Vjekoslava Crnoborija  i  Matije Klaja na bubnjevima. Tekst je napisao učenik Stefan Mandić (generacija 2011./12.), a glazbu profesorica Mirela Zemčak. Ples „Šete paši“ izveli su naši učenici pod vodstvom  učiteljice Aurike Matković. Učenici 4. b razreda pod vodstvom učiteljice Marine Batalije otpjevali su poznatu pjesmicu „Nina nena“, a učenici PŠ Babići i učiteljica Karmen Lučić predstavili su se kroz prigodnu recitaciju.

Prigodne govore održali su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, gospođa  Patriciju Percan, ravnateljica naše škole Sanja Zakinja, predsjednica Radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u osnovnim školama Miranda Damijanić Roce, te koordinator projekta Noel Šuran.

Nakon toga uslijedio je obilazak zavičajnih štandova kao glavni dio prezentacije projekata. Učenici 4. a razreda pod mentorstvom učiteljice Nevenke Franjković prezentirali su štand naše škole na temu Bioraznolikost umaškog podmorja. Radove su izrađivali učenici pod mentorstvom učiteljica: Sanje Ošaben, Nevenke Franjković, Aurike Matković, Željke Čikeš, Snježane Paripović, Diane Bogojević, Jasminke Uzelac, Smiljke Šantek Mekinić, Darije Barbić Bilić, Karmen Lučić, Sanje Novak, Sare Majdak, Ksenije Pavlović, Marine Sarić, Barbare Lakošeljac Dokoza, Anke Deković, Ljiljane Jeger, Sanje Mirković, Daniele Circota, Tanje Palić i Gordane Jašarević. Za uređenje glavnog ulaza u školu zaslužna je učiteljica likovne kulture Danica Sardelić.

Razgledavanjem štandova moglo se vidjeti svega, od raznoraznih kreativnih rukotvorina, suvenira, prigodnih panoa, do letaka, brošura, fotografija pri čemu se moglo doznati mnoštvo zanimljivih činjenica iz povijesti Istre. Osim toga, moglo se i kušati ono što su mentori sa svojim učenicima pripremali, kao npr. specijaliteti od tartufa, domaći keksići, kolači itd. Sve škole dostojanstveno su prezentirale svoje uratke koji su tematski pokrili cijelu Istru.

Usmene prezentacije održale su se u Plavoj dvorani i bile su ograničene na trajanje od 3 minute. Učenici su tako održali izlaganje u obliku prezentacija, video uradaka, recitacija, pjesmica, glume itd. Škole su bile podijeljene u dvije grupe, na parne i neparne, tako da su za vrijeme dok su parne škole usmeno izlagale svoje prezentacije, neparne škole bile u obilasku Umaga i obratno.

Za sve sudionike škola je organizirala ručak u školskoj blagavaoni, a na meniju su bili bobići za koje je kuhinja dobila same pohvale. Zatvaranje susreta započelo je u 14:15 kada su podijeljene zahvalnice s čime je program završio.

Cijeli događaj završio je na obostrano zadovoljstvo, kako nas kao domaćina tako i svih 43 škola koje smo ugostili.

Još jednom zahvaljujemo svima koji su pomogli u pripremi dvorane: ravnateljici Sanji Zakinji, učiteljicama Auriki Matković, Nevenki Franjković, Sanji Ošaben, Snježani Paripović, Danici Sardelić, Mireli Zemčak, Marini Jurišević, Jasenki Ružić, Dariji Barbić Bilić, majstorima Robertu Ipša i Silvanu Legović, pedagoginji Katarini Crnković Polić, psihologinji Jeleni Rukavina, knjižničarkama Jeleni Paić i Maji Lalić te djelatnicima sportske dvorane. Zahvale idu i Glazbenom odjelu i to Vjekoslavu Crnoboriju i Davoru Kovačeviću. Hvala i učiteljici Martini Baljak koja je pomogla u pripremama naših voditelja te učiteljicama Maji Mirić i Jasenki Ružić koje su sudjelovale u vođenju škola u razgledavanje Grada. I za kraj zahvaljujemo djelatnicima Komunele i Muzeju grada Umaga na susretljivosti.

Tekst i foto: Maja Lalić, knjižničarka

 

 

 
Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 

GDPR
Akti i dokumenti
Popis udžbenika 2017./2018.
INkluzivne škole 5+

Katalog

Novo u knjižnici

Školski kalendar

Školski kalendar za školsku godinu 2019./20.

Priloženi dokumenti:
preuzmi.png

Raspored informacija

Dani otvorenih vrata

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 2. 2011.

Ukupno: 2489350
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 2. 2011.

Ukupno: 2489350
Ovaj mjesec: 4742
Ovaj tjedan: 30
Danas: 30
Natječaji

 

 

 

 

Trenutno nema raspisanih natječaja za radna mjesta. Više o natječajima za radna mjesta možete pratiti pod rubrikom "Natječaji za radna mjesta i javni pozivi".

Vrijeme u Umagu
CMS za škole logo
Osnovna škola Marije i Line Umag / Školska 14, HR-52470 Umag / os-marijeiline-umag.skole.hr / ured@os-marijeiline-umag.skole.hr
preskoči na navigaciju