preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Prijevoz učenika

Priloženi dokumenti:
autobusne linije za ucenike.pdf

Školsko zvono

Prvo zvono - 7:40

1. sat - 7:45 - 8:30 

(odmor 5 min.)

2. sat - 8:35 - 9:20 

(odmor 15 min.)

3. sat - 9:35 - 10:20 

(odmor 15 min.)

4. sat - 10:35 - 11:20 

(odmor 5 min.)

5. sat - 11:25 - 12:10 

(odmor 5 min.)

6. sat - 12:15 - 13:00 

(odmor 5 min.)

7. sat - 13:05 - 13:50

 

eduHr

Upisi.hr

Lukin portal

Webmail

Jezični portal

Pravopis

eLektire

skole.hr

eMatica

Učilica

Vijesti

Erasmus +

ERASMUS+  PROJEKT  P.L.A.C.E.S.: Projektne aktivnosti učenja, poučavanja i usavršavanja u Slovačkoj, 18.03. – 24.03.2017.


Nakon uspješno odrađenih projektnih aktivnosti učenja, poučavanja i usavršavanja u Bugarskoj, Italiji, Njemačkoj i Rumunjskoj  te nakon dva međunarodna sastanka koordinatora i učitelja u Umagu i Cipru, na red su došle dugotrajno pripremane projektne aktivnosti u Zvolenu u Slovačkoj.

Zvolen je grad u Banskobistričkom kraju u središnjoj Slovačkoj. Smjestio se na ušću rijeke Slatine u Hron.  Danas je sjedište Okruga Zvolen i veliko prometno čvorište. U gradu je smješten tehnički fakultet i središte drvne industrije u Slovačkoj . Značajne turističke atrakcije su:

  • gradsko jezgro (obnovljeno 2002. godine)
  • Stara Zvolenska tvrđava (podignuta u IX stoljeću)
  • Nova Zvolenska tvrđava (podignuta između 1360. i 1382. godine)

Projektni tjedan u Slovačkoj zadnji je od ukupno pet projektnih tjedana učenja, poučavanja i usavršavanja za učenike i učitelje sudionike u projektu. Sudionici hrvatskog projektnog tima iz OŠ Marije i Line iz Umaga bili su glavna koordinatorica projekta, prof. Alenka Banić Juričić, suradnice u projektu, prof. Tamara Kleut  i Mirela Jovičić, ravnatelj škole, prof. Mato Vidović i vozač Robert Ipša. Učenici koji su svojim radom u projektu zavrijedili ovo putovanje su sedmaši Nicole Martinović, Jenny Bartolić,  Anes Šabanović i Sven Glavočić.

Po dolasku u Zvolen, učenike su ispred škole dočekali njihovi domaćini i odveli ih u njihov novi, „slovački“ dom. Odrasli sudionici smješteni su u hotel „Polana“ u središtu Zvolena.

Obzirom da je sljedeći dan bila nedjelja, otišli smo na zajednički izlet u spilju Bystra i obližnji grad Bansku Bystricu. Tamo smo posjetili ratni muzej i razgledali gradsku jezgru. Na povratku u Zvolen zaustavili smo se na ratnom groblju rumunjskih partizana.

Drugi dan smo otišli u slovačku školu Zakladna škola „Trojka“ gdje nas je u ime škole domaćina dočekala ravnateljica škole, gospođa Luboslava Bieliková, koordinatorica za Slovačku, prof. Soňa Marcineková i njezin Erasmus+ školski tim. 

Nakon toga nam je upriličen prijem kod gradonačelnice Zvolena u Novoj Zvolenskoj tvrđavi. 

Potom smo krenuli pješice u razgled Zvolena. U popodnevnim satima učenici svih partnerskih škola sudjelovali su u radionici „Prezentacija e-knjige“. Naime, glavni nematerijalni proizvod projekta je zajednička interaktivna lančana e-knjiga koja će sadržavati deset poglavlja, od toga jedno zajedničko, a ostalih devet osmišlja devet partnerskih škola. Svako poglavlje sadržava najreprezentativnije legende svake države predstavljene u raznim digitalnim oblicima. Naše poglavlje „Hrvatska“ su vrlo izražajno i uvjerljivo predstavili Jenny, Anes, Nicole i Sven predstavivši publici važne činjenice o Hrvatskoj i  Umagu te najljepše hrvatske i umaške legende.

Jutarnji sati trećeg dana bili su rezervirani za probe za predstavljanje legendi u sklopu radionice „ Legend footsteps on the stage“. Nakon užine, u gradskoj dvorani upriličena je dramsko-scenska izvedba legendi svih država sudionica. Naš tim se predstavio izvrsnom izvedbom „Legende o šahovnici“  koju su osmislile i s učenicima uvježbale prof. Tamara Kleut i Mirela Jovičić. 

U  popodnevnim satima svi sudionici sudjelovali su u gastro radionici „Gastro tour around project countries – tasting of multicultural cuisine“. Hrvatski stol obilovao je pršutom, sirom, maslinama, suhim smokvama, a nije nedostajalo ni maslinovog ulja i domaćih slastica. Nakon gastro radionice za učenike je bio organiziran „disco party“.

Četvrti dan je također protekao u radnom ozračju. Koordinatori su održali radni sastanak dok su svi učenici bili podijeljeni u četiri kreativne radionice koje su se održavale na četiri različite lokacije u gradu. Zajednički cilj svih radionica bio je upoznati učenike s tradicionalnim običajima i rukotvorinama Okruga Zvolen. 

Nakon užine učenici i učitelji su sudjelovali u IKT radionici : Izrada interaktivnog plakata - Glogstera. 

Peti dan smo posjetili Kremnicu, mjesto u kojoj se nalazi najstarija tvornica za proizvodnju kovanica na svijetu te mjesto Bansku Štiavnicu gdje su učenici posjetili stari rudnik.

 U popodnevnim satima u Novom Zvolenskom dvorcu upriličena je podjela potvrda o sudjelovanju svim sudionicima mobilnosti. Evo nekih dojmova naših učenika po povratku iz Slovačke:

Anes Šabanović , 7.b

Uistinu mi se svidjela Slovačka i slovačka škola u Zvolenu. Slovačka je veoma čista i lijepa zemlja. Ljudi su također veoma ljubazni. Najljepše u Slovačkoj su cure. Veoma su atraktivne i dobrog karaktera. One su jedan od razloga zašto mi se Slovačka jako svidjela. Zvolenska škola je super, učitelji su dobri i smiješni. Posebice mi se sviđa što učenici ne mijenjaju učionice nakon svakog sata već ostaju u istoj učionici.

Sven Glavočić, 7.c

U Slovačkoj sam proveo super tjedan! Bilo je jako zabavno, svaki dan smo odlazili u školu gdje smo imali zanimljiv program i radionice. Nakon škole odlazili smo u Zvolen te igrali nogomet ili išli nešto pojesti. Puno sam toga naučio i doživio i stekao mnoge prijatelje. Iskustvo je bilo super i volio bih ga ponoviti.

Jenny Bartolić, 7.c

U Slovačkoj me se najviše dojmilo to da sam, po meni, imala najboljeg "hosta" (domaćina). Također mi se jako svidjelo društvo, tj. učenici drugih razreda, svi su bili druželjubivi i lako smo se sporazumijevali. Kod mojeg domaćina hrana je bila odlična, a u školi mi se nije toliko svidjela. Izleti u Bansku Bistricu i u Kremenicu su bili super, ali katkad i pomalo dosadni. Svi smo mogli slobodno razgovarati i družiti se jer su njihovi učitelji imali razumijevanja. Jako mi se svidjelo što smo imali organizirani disko u kojemu smo svi bili veseli i zajedno pjevali i plesali. Radionice su bile super i zabavne, zahvaljujući njima sam naučila puno u Zvolenu, a i o Slovačkoj također. Ovaj izlet mi se od svih izleta na kojima sam bila najviše dojmio i zapravo, mogli bi otići ponovo!

Nicole Martinović, 7.b.

Za mene ovo putovanje u Slovačku  jako puno znaci. Kao prvo, nikad nisam otputovala negdje tako daleko. Kao drugo, upoznala sam novu kulturu, ali i novu i drugaciju svakodnevicu. Srela sam nove  osobe, prekrasnih osobina za koje mogu reci samo lijepe stvari. Dozivjela sam mnogo avantura i provela uzbudljive školske dane gdje sam i ja nesto naucila. Nikad prije nisam toliko dugo pricala engleski i moram priznati da mi je bilo tesko ponovno pričati hrvatski. Svidjelo mi se i da sam imala priliku razgovarati s dječacima i djevojčicama iz drugih država, i to svi skupa, jednim lijepim jezikom kao sto je engleski. Domaćini su bili odlicni i jako simpatični. S njima sam se osjećala kao kod kuće i mogu reći da sam pronašla svoju drugu obitelj iz Slovačke. Hrana je takoder bila dobra. Priroda u Zvolenu se moze pohvaliti. Iako nemaju more, mogu se naci lijepe rijeke.

Na kraju mogu reći da iz Slovačke imam samo dobre uspomene: ponekad smiješne, ponekad sa suzama. Ali uglavnom vrijedne sjećanja!

Prof. Alenka Banić Juričić, glavna koordinatorica projekta

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Adela Granić   datum: 3. 4. 2017.

Tražilica

 


Novo u knjižnici


Školski kalendar

Priloženi dokumenti:
kalendar 2017 2018.pdf


Raspored informacija


Dani otvorenih vrata


Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 2. 2011.

Ukupno: 2368873
Ovaj mjesec: 2386
Ovaj tjedan: 95
Danas: 95

Natječaji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vrijeme u Umagu
preskoči na navigaciju