preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Prijevoz učenika

Priloženi dokumenti:
autobusne linije za ucenike.pdf

Školsko zvono

Prvo zvono - 7:40

1. sat - 7:45 - 8:30 

(odmor 5 min.)

2. sat - 8:35 - 9:20 

(odmor 15 min.)

3. sat - 9:35 - 10:20 

(odmor 15 min.)

4. sat - 10:35 - 11:20 

(odmor 5 min.)

5. sat - 11:25 - 12:10 

(odmor 5 min.)

6. sat - 12:15 - 13:00 

(odmor 5 min.)

7. sat - 13:05 - 13:50

 

eduHr

Upisi.hr

Lukin portal

Webmail

Jezični portal

Pravopis

eLektire

skole.hr

eMatica

Učilica

Vijesti

Erasmus+ izvješće

P.L.A.C.E.S.: Treći transnacionalni sastanak koordinatora u Janjini (Grčka)


U umaškoj Osnovnoj školi Marije i Line provodi se dvogodišnji projekt Erasmus+ pod nazivom P.L.A.C.E.S. čija tema je kulturna baština s naglaskom na mitovima i legendama.

Tijekom prve godine projekta legende smo predstavili u raznim formama i oblicima kao što su rap pjesme, dramsko-scenski prikazi, crteži, slike i stripovi,  papirnate i digitalne slikovnice, turističke brošure, interaktivni poster - Glogster, legendarne lutke pripovjedačice, foto - priče i video uradci, suveniri i rukotvorine.

U drugoj godini projekta radimo na finalizaciji konačnog digitalnog proizvoda  na razini  partnerstva, a radi se o interaktivnoj digitalnoj knjizi koja će sadržavati najljepše i najreprezentativnije tematske uratke svih država sudionica. 

Projektne aktivnosti učenja, poučavanja i usavršavanja odvijale su se u partnerskim školama u Bugarskoj, Italiji, Njemačkoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, gdje su učenici i učitelji sudjelovali na zanimljivim IKT i drugim radionicama vezanim za kulturnu baštinu i identitet zemlje domaćina. Koordinatori i učitelji sastali su se tri puta, prvi put na predstavljanju škola partnera u Umagu, drugi put na Cipru, a završni sastanak koordinatora održan je od 23. - 28.5.2017. godine u slikovitom gradu bogate povijesti Ioannini (Janjina). Hrvatski tim OŠ Marije i Line iz Umaga predstavljali su glavna koordinatorica projekta, prof. Alenka Banić-Juričić, ravnatelj škole, prof. Mato Vidović, učiteljica likovne kulture, Heidi Branković te učiteljica razredne nastave iz PŠ Kmeti, Smiljka Šantek Mekinić.

Janjina je najveći i glavni grad oblasti Epir, u sjeverozapadnom dijelu Grčke. Smjestila se uz legendarno jezero Pamvotida na kojem se nalazi otočić Nisi s brojnim malim samostanima, suvenirnicama i trgovinama srebrnim nakitom. Grad živi i danju i noću, broji preko 100,000 stanovnika i krije povijesnu baštinu koja seže daleko u prošlost. Kombinacija mnoštva povijesnih spomenika, muzeja i prirodnih ljepota čini ovaj grad posebnim. Jedan od najstarijih zamkova u Grčkoj nalazi se baš u Janjini. Imali smo priliku posjetiti njegov jugoistočni dio koji je preuređen u muzej srebrnarstva, veoma popularnog u cijeloj pokrajini Epir. Od ostalih atrakcija tu je  Aslan Pašin muzej i džamija , obzirom da je oblast Epir bila dio Otomanskog carstva.

Svrha sastanka bila je Završna konferencija u osnovnoj školi „Gymnasio Peramatos“ u naselju Perama, koje leži na sjevernoj obali jezera. Svečanosti su nazočili gradonačelnik Ioannine te ostali predstavnici grada i škole. Svi govornici osvrnuli su se na cjelokupno trajanje projekta ističući njegovu važnost i ishode za ustanove, učitelje i učenike koji su u njemu sudjelovali. Prikazan je i video filmić čiji cilj je bila retrospektiva svih održanih projektnih aktivnosti. Učenici grčke škole izveli su prigodni kulturno-umjetnički program, a na taktove popularnog grčkog plesa „sirtaki“ nitko nije mogao ostati ravnodušan. Na radnom sastanku koordinatora dane su smjernice za uspješnu realizaciju svih planiranih aktivnosti i prikazana konačna verzija e-knjige P.L.A.C.E.S. u kojoj svaka škola u svom poglavlju predstavlja najreprezentativnije uratke, a deseto poglavlje obuhvaća zajedničku tematiku koja nas sve povezuje -  legendu o nastanku Europe, interaktivni kviz znanja, interaktivne postere – Glogstere, multilingualni rječnik te konačni video koji dokumentira sve realizirane mobilnosti. Nakon konferencije domaćini su nas odveli u fascinirajuću špilju Perama koja je nastala prije 1.500.000 godina i slučajno otkrivena tek 1940. godine.

Grčka je doista povijesni raj za turiste i kulturna velesila. Od znamenitosti smo posjetili poznato turističko mjesto Parga na Jonskom moru, udaljeno 60 km južno od Janjine. Obilježje mjesta je tvrđava – vidikovac sagrađena u 11. stoljeću s koje se pruža predivan pogled na brojne otočiće i hridi koji leže razbacani  u beskrajnom morskom plavetnilu. Tu su i brojni lokalni restorani i kafići koji svojom raznovrsnom ponudom mame posjetitelje.

Zaustavili smo se i u Dodoni – antičkom Zeusovom proročištu koje je postojalo već u predhelensko doba, prije naseljavanja Grka. Brojni hodočasnici dolazili su ovdje kako bi im svećenici predskazali budućnost osluškujući šuštanje lišća svetog hrasta, tj. po zvucima cimbala obješenih o njegove grane ili po žuborenju potoka. Pitanja i odgovori su se pisali na brončane i mjedene pločice. Od stare Dodone je sačuvana akropola s masivnim zidinama. Izvan akropole se nalazi starogrčko kazalište i  svetište gdje su bili hramovi Zeusa i Afrodite. Zavirili smo i u podzemni svijet Hadova kraljevstva mrtvih u antičkom hramu  Nekromanteon kraj mitološke rijeke Aheront.

Zatim smo posjetili Stari most u gradiću  Arta uz čiju izgradnju se veže tužna legenda. Naime, u folklornoj tradiciji balkanskih naroda uobičajeno je bilo vjerovanje da se neko živo biće mora „ugraditi“ u građevinu kako bi ona bila postojana i dugotrajna. U ovom slučaju, deblji je kraj izvukla supruga glavnog graditelja mosta.

Zadnja postaja bio je Muzej voštanih figura „Pavlos Vrellis“, najvažniji i najveći  muzej takve vrste u Grčkoj. Figure doslovce „pričaju“ povijest Epira i cijele Grčke.

U Umag smo se vratili s novim saznanjima i iskustvima, ali pomalo tužni što ovaj zanimljiv projekt uskoro završava.

                                                                  Glavna koordinatorica projekta:

                                                                  Alenka Banić-Juričić, prof. mentorPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Alenka Banić Juričić   datum: 5. 6. 2017.

Tražilica

 


Novo u knjižnici


Školski kalendar

Priloženi dokumenti:
kalendar 2017 2018.pdf


Raspored informacija


Dani otvorenih vrata


Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 2. 2011.

Ukupno: 2368873
Ovaj mjesec: 2386
Ovaj tjedan: 95
Danas: 95

Natječaji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vrijeme u Umagu
preskoči na navigaciju