2020-01-16 07:44:44

Posjet

     Posjet špilji Baredine i zvjezdarnici u Višnjanu

U srijedu, 9. listopada 2019., u sklopu projekta zavičajne nastave „Od špilje do zvijezda“ učenici  PŠ Petrovija i PŠ Kmeti  posjetili su  jamu Baredine i zvjezdarnicu u Višnjanu.

Jama baredine nas je „ostavila bez daha“  svojom riznicom stalaktita, stalagmita i podzemnih skulptura te smo vidjeli čovječju ribicu, endem šireg područja dinarskog krša.

U neposrednoj blizini jame nalazi se izložba traktora „Traktor story“ na otvorenom prostoru. Uz izložbu pedesetak starih traktora uživali smo u pričama o kruhu, maslinovom ulju i vinu, usko vezanih uz povijest ovog kraja i njegovih ljudi.

Zvjezdarnica u Višnjanu  oduševila je sve nas. Dočekali su nas stručnjaci  koji su nam  objasnili na koji način zvezdarnica radi. Pokazali nam i dali u ruke komad meteorita i  omogućili promatranje Sunca teleskopom.

U zvjezdarnici Višnjan nas je dočekao gospodin Korado Korlević, legenda hrvatske astronomije i jedan od najplodnijih lovaca na asteroide. Nakon predavanja i tisuću pitanja i odgovora o Sunčevom sustavu i asteroidima, umorni i presretni te prepuni dojmova, krenuli smo put 


Osnovna škola Marije i Line Umag