2020-05-09 21:56:21

Obilježavanje Dana Europe

Povodom Dana Europe zajedno smo napravili ovaj video, kojemu je svrha poticati nadu i vjeru u bolje sutra. Bilo bi nam drago da ga pogledate i podijelite dalje! 

Dan Europe obilježavamo svake godine na današnji dan. Naime, 9. svibnja 1950. godine, tadašnji francuski Ministar vanjskih poslova Robert Schuman održao je u Parizu govor u kojem je predstavio svoju viziju novoga načina političke suradnje unutar Europe - suradnju koja ne poznaje rješavanje problema sukobima, nego dogovorom i uvažavanjem tuđega mišljenja. Taj prijedlog, poznatiji kao „Schumanova deklaracija“, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe".

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

U tom duhu suradnje i zajedništva sudjeluju u Erasmus+ projektima i naše partnerske škole iz brojnih europskih zemalja. Ustvari, sljedeći tjedan smo se sve partnerske škole u projektu „Love Life“ trebale sastati u velikom stilu na zadnjem zajedničkom sastanku u Bad Emsu (Njemačka). Također, plan je bio predstaviti naš projekt u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Ali, Covid 19 je htio drugačije. Ali mi se ne predajemo i ostajemo partneri u solidarnosti i empatiji. 


Osnovna škola Marije i Line Umag