preskoči na sadržaj

Osnovna škola Marije i Line Umag

 > O školi  > Povijest
Povijest

O povijesti škole nakon Drugog svjetskog rata

 

Kapitulacijom Italije 1943. godine na području Umaga djeluju škole u Kmetima, Materadi, Montenetu, Petrovom selu, Svetom Lovreču, Finidi i Umagu. Sve su ovo škole koje su nastavu održavale na talijanskom jeziku. Podaci o hrvatskim školama i učiteljima nisu nam poznati. Vjerojatno hrvatskih škola i učitelja nije ni bilo. (Monografija grada Umaga, 2012. Str. 165.)

Završetkom II. svjetskog rata na Bujštini se školske godine 1945./46. otvaraju 24 škole na hrvatskom jeziku, a one na talijanskom jeziku nastavljaju s radom. Osnovna škola u Umagu s hrvatskim nastavnim jezikom započela je s radom školske godine 1948./49. u tzv. kući Manzutto. Prva učiteljica bila je Milica Kukurin, a u školu su bila upisana svega 23 učenika. Škola je bila smještena u zgradi na današnjem Trgu Marije i Line. Nakon odlaska učiteljice Milice Kukurin na njeno mjesto dolazi učitelj Ivan Kosović.

Kako se Umag sve više razvijao, a tako i broj učenika rastao zbog pomanjkanja prostora radilo se čak i na trima različitim mjestima. Početkom 1955. g. nastava se počela održavati u novoj školskoj zgradi koja je danas talijanska škola. Tada su školu pohađala 192 učenika. Već sljedeće školske godine ova škola postaje matična osmogodišnja škola. To znači da učenici viših razreda svih škola iz okolice prelaze u ovu školu, a škole po selima pretvaraju se u četverogodišnje. Dana 28. ožujka 1971. g. Osnovna škola u Umagu dobiva naziv Marija i Lina u spomen na pogubljenje omladinki Marije Medica i Line Zakinja 1944. g. istog dana. Naglim povećanjem broja učenika i ova škola je postala premala, premda se radilo u tri smjene. Godine 1983. završena je prva faza nove školske zgrade, a početkom školske godine 1985./86 završena je i druga faza. Nakon 120 godina postojanja osnovne škole s talijanskim nastavnim jezikom, osnovna je škola ''Galileo Galilei'' 1986. g. prešla iz svoje stare zgrade u zgradu bivše Osnovne škole ''Marija i Lina'' u ulici 27. jula.Zbog pomanjkanja prostora u novoj školi još uvijek se u Talijanskoj osnovnoj školi ''Galileo Galilei“ održava nastava za učenike prvih razreda s hrvatskim nastavnim jezikom. (Otočan, Mirko. Povijest turizma i kulturne baštine Umaga, 2015. Str. 212-213.)

 

Tko su bile Marija i Lina?

Svake godine 28. ožujka obilježavamo godišnjicu pogibije Marije i Line.

Dale su svoju mladost – da bi naša mladost bila sretna!

U proljeće 1944. Marija i Lina izabrane su za delegate Oblasne konferencije Ujedinjenog Saveza Antifašističke Omladine Hrvatske koja se održala u Trsteniku, na Krasu. Prisustvovale su konferenciji i vratile se pune oduševljenja i spremnosti da izvrše svoje zadatke.

Hvataju ih nacifašisti. Na putu između Brutije i Valice smrtonosni rafali prekidaju njihovu mladost tragičnog dana 28. ožujka 1944.

Lina je tada imala dvadeset i dvije, a Marija dvadeset godina.

Smjelo! U ljepoti i prkosu nepokorene mladosti, u dubokoj vjeri i odanosti idealima za koje su se borile.

Pale su zajedno na proplanku iznad ceste, na domaku rodnih ognjišta. Pale su u cvijetu najljepše mladosti, upravo kada je proljeće oblačilo prirodu u runo svojih ljepota.

Putniče, stani! Odaj dužno poštovanje sjeni svojih junakinja koje padoše ovdje da bi svi ljudski putevi dobrote i pravde bili slobodni, pa i Tvoj, ma kamo pošao!

 

MARIJA MEDICA

            Rođena u Valici 24. listopada 1924. godine. Tu se rodila i izrasla do najljepše mladosti. Živjela je samo dva desetljeća. I za to vrijeme osjetila sve nedaće siromaštva i poniženja. Roditelji barba Jakov, poznati narodnjak, i majka Marija, plemenita i vrijedna istarska žena, učili su je da ljubi pravdu i da poštuje svoj narod.

            K tome Marija ima brata Anđela koje je već tada borac na dužnosti komesara Komande mjesta Umag. Sestra se ponosi svojim bratom. Spoznaje veličinu borbe i njene ciljeve. To je bilo ono presudno u životu ove hrabre djevojke. To je bio put koji je vodio u partizanski pokret. U nj je ušla zajedno s prijateljicom Linom, zanosno pregalački, spremna na sve pa i na najveće žrtve.

           

LINA ZACCHIGNA

            Rodila se u Brutiji 9. studenoga 1922. godine od oca Joakima i majke Marije. Djetinjstvo i mladost do pogibije proživjela je u rodnom selu. Bila je odgajana u naprednom duhu pa je već rano osjetila sve teškoće i nevolje kojima je bila izložena njena porodica i istarski hrvatski seljak, posebno.

            Oslobodilački pokret koji se počinje razvijati i u ovom kraju,i to pod vrlo teškim uvjetima, već u prvim danima na svom čelu ima i ova Joakima, a s njime i cijelu porodicu. Tako Lina, već rano, 1943. godine postaje aktivan član omladinske organizacije, a nedugo nakon toga primljena je u Komunističku Partiju.

            Ona aktivno sudjeluje na području Valice i Savudrije. Postaje nerazdvojna prijateljici Mariji Medici, a u radu na razvijanju omladinskog pokreta, njihovo prijateljstvo dobiva novu i duboku potvrdu.

 

            Rujanska zbivanja 1943. godine u Istri spadaju među najsvjetlije događaje u povijesti Istre. Narodni ustanak bio je izraz težnji za nacionalnim i socijalnim oslobođenjem od tuđinske vlasti i sjedinjenjem s maticom domovinom. Time je ispunjena višestoljetna težnja naroda Istre za priključenjem Hrvatskoj.

E-spomenice

Priloženi dokumenti:
E- SPOMENICA 2019-2020.pdf

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

Popis udžbenika 2021./2022.
Dodatni materijali
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Potvrde za učenike

Na poveznici

 https://potvrde.skole.hr/login

učenici i roditelji mogu preuzeti i ispisati

e-potvrdu o statusu redovitog učenika/ice škole.

Potvrde koje su izdane putem portala zamjenjuju u

potpunosti potvrdu iz škole u svim pravnim poslovima.

Akti i dokumenti
Obavijest RADNO VRIJEME sa strankama

 

 

Obavijest o radnom vremenu sa strankama nalazi se u prilogu

GDPR
Katalog

Novo u knjižnici

Školski kalendar

Školski kalendar za školsku godinu 2021./2022.

Priloženi dokumenti:
Kalendar za sk. god. 2021.-2022..jpg

Raspored informacija

Dani otvorenih vrata

Natječaji

 

 

 

 

Trenutno nema raspisanih natječaja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 2. 2011.

Ukupno: 2715815
Ovaj mjesec: 3447
Ovaj tjedan: 764
Danas: 172
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 2. 2011.

Ukupno: 2715815
Vrijeme u Umagu
CMS za škole logo
Osnovna škola Marije i Line Umag / Školska 14, HR-52470 Umag / os-marijeiline-umag.skole.hr / ured@os-marijeiline-umag.skole.hr
preskoči na navigaciju